Bouwen aan Amersfoort met Coderdojo

Hoog bezoek bij de 7e Coderdojo in Amersfoort! Commissarissen van de Koning van Nick en Oscar namen ons mee in de wondere wereld van Geocraft (www.geocraft.nl) – een Minecraft-omgeving waarin heel Nederland is nagebouwd. Met wel een biljoen Minecraft blokken! Je kunt er in je eigen stad rondlopen, over het IJsselmeer vliegen en meewerken aan het verfraaien van de gebouwen die er staan. Een initiatief van Willemijn van Leeuwen, die vindt dat het onderwijs in Nederland wel wat nieuwe impulsen kan gebruiken, zeker als het gaat om digitale vaardigheden.

Dertig kinderen verzamelen zich rond een beeldscherm in het Eemhuis, waar Nick en Oscar ze hun mooiste creaties laten zien, waaronder de Lange Jan in de binnenstad. Met een korte instructie kunnen de kids dan snel zelf aan de slag. In het begin is het nog even zoeken naar waar je nu precies bent en hoe je snel naar je eigen huis of naar de binnenstad kunt komen. Maar met hulp van de commissarissen en wat extra rechten op de server kan er zelfs makkelijk naar elkaar geteleporteerd worden. (“We hebben ze even geupt.”)

Dat was misschien nog wel het allerleukste om te zien: waarbij er bij eerdere Coderdojo’s vooral individueel gewerkt werd, kwamen de kinderen elkaar hier virtueel tegen in de Minecraft versie van Amersfoort, en werd er spontaan overlegd en samengewerkt aan verschillende projecten. Zo is bijvoorbeeld de Koppelpoort, ook in het echt blikvanger van Amersfoort, door wel zes kinderen bewerkt, met een prachtig resultaat! En werd de toren van de St. Joriskerk van een heuse klok en haan voorzien.

Het oogt allemaal zeer georganiseerd in Geocraft. Om de boel een beetje in de gaten te houden, vertellen Nick & Oscar, zijn er verschillende functies in het leven geroepen, zoals burgemeester en commissaris van de Koning, die allemaal door kids en jongeren bekleed worden. Dat bleek hard nodig – toen Geocraft afgelopen herfstvakantie voor het eerst in de lucht was werd er druk met lava en TNT “gegriefd” – de Minecraft term voor het kapotmaken van andermans werk. Net echt.

De helft van de groep heeft na de intro van Nick en Oscar geleerd hoe je kunt programmeren met Python in Minecraft. Dit was met lokale versies op de eigen laptop, dus onafhankelijk van de Amersfoort server. Het installeren van de verschillende programma´s kostte even tijd. Kinderen nemen hun eigen laptop mee, met een variatie aan besturingssystemen en versies. Maar als alles dan draait kun je ook de leukste dingen doen: met een paar regels code staat er in je Minecraft wereld zomaar een huis van hout, of van glas. Of je laat plotseling een spoor van bloemen of diamanten achter als je door je wereld loopt. Je wereld zelf een beetje mooier maken, wie wil dat nou niet leren 😉

Enorm bedankt, makers van Geocraft, en Nick & Oscar, voor jullie bijdrage aan deze leuke middag, en aan Reda van Bibliotheek Eemland, die ons iedere keer weer enorm helpt met de organisatie en setup.

Posted on by Martin in Uncategorized

Comments are closed.